Asbestverbod van de baan

Er komt geen verbod op asbestdaken. 4 juni heeft de Eerste Kamer het wetvoorstel van het kabinet waarbij asbest als dakbedekking verboden wordt, afgewezen. De Tweede Kamer was eerder wel al akkoord gegaan met het verbod.

De VVD, CDA, PVV, PVDA en SGP stemden tegen het asbestverbod. Naar hun mening worden consumenten hierdoor te overhaast opgezadeld met hoge kosten.

Sientje van Veldhoven (staatssecretaris Infrastructuur en Waterstaat) heeft dinsdag nog geprobeerd het voorstel te redden door het verbod uit te stellen naar 2028. Het verbod was eerder al verschoven van 1 januari 2024 naar 31 december 2024.

Vastgoedvereniging NVM deelt de mening van de Eerste Kamer. Zij zijn voorstander van een snelle en goede asbestsanering, maar vinden ook dat de hoge kosten niet zonder meer bij de consumenten neergelegd kunnen worden. Het afwijzen van het wetvoorstel, dispenseert makelaars overigens niet van de meldplicht van asbest.

Vastgoedvereniging NVM wilt graag meedenken over een maatregel waarbij asbest als dakbedekking trapsgewijs kan worden verwijderd en waarbij de kosten voor consumenten en ondernemers wezenlijk zijn.  


Bron: NVM
Door: Sanne Peters

www.vaassen.nl maakt gebruik van cookies - lees meer Sluit deze melding Sluit deze melding